INDISK PÅ EN LØRDAG


Ny tur, nye muligheter! På vei hjem fra jobb dro jeg innom Rema 1000 for å handle inn turmat til helgens tur. Det har blitt høst og litt kaldere i været så jeg er egentlig klar for litt hot thai kylling.  Rema 1000 hadde der i mot helt andre planer for meg. Det var indisk mat som tema og de gjorde alt de kunne for å hjernevaske meg på vei inn i butikken. Jeg hadde vel knapt rukket frem til grønnsaks torget før thai flagget gikk ned på halv stang mens det indiske gikk rett til topps.  Etter å ha skummet igjennom forslagene i oppskriftsheftet som var utplassert falt valget på Handi Gosht. Den virket veldig enkel å lage og det skulle vise seg å stemme.

De foreslo kokt ris som tilbehør men jeg valgte couscous med krydder. De foreslo også raita og naanbrød som tilbehør samt friske tomater og frisk koriander på toppen. Frisk koriander var de fri for og resten droppet jeg. Det eneste jeg savnet var kanskje raitaén og fersk koriander. Det blir med neste gang.

Før du drar hjemmefra lager du krydderblandingen (bland revet ingefær, kajennepepper, gurkemeie, kardemomme og pepper) som du har i en egnet boks. Du kan også skjære opp løken på forhånd, men da blir du nesten arbeidsløs når du skal kose deg med å lage mat ute.

Her er oppsettet før start. Jeg valgte å bruke smør men det kan byttes ut med solsikkeolje.

Hvis du ikke har kuttet løken på forhånd starter du med å skjære opp løken. Jeg pleier å kryss skjære den uten å skjære helt igjennom. Da slipper man å hakke løkskivene. De blir til små løkbiter når man skjærer løs skivene.

Smelt smøret og stek den finhakkete løken og hvitløken til løken blir gylden og myk. Tilsett krydderblandingen og fres den sammen med løken mens du rører rundt slik at den blir blandet godt inn i løken.

Ha i kjøttet og la det bli godt stekt.

Tilsett de hermetiske tomatene, ha på lokk og finn frem ei bok eller skryt av den siste investeringen din på utstyrsfronten. Hvis du ikke har kjøpt noe nytt i det siste kan du diskutere det du kommer til å kjøpe når neste lønning kommer. Varighet – ca. 45 minutter.
Jeg opplevde at det kokte tørt underveis (kanskje for varmt) og tilsatte litt vann.

Når de 45 minuttene har passert rører du inn yoghurt og lar den koke videre.

I mens koker du opp vann og lager couscousen eller koker ris. Når couscousen er ferdig er også det klart for servering. Hvis du har fått med deg fersk koriander, river du av bladene og blander de inn rett før servering. Du kan som nevnt tidligere med fordel servere denne med raita (Yoghurt saus). Som dere ser av presentasjonen hadde det også gjort seg med litt raita og noen ferske korianderblad som pynt.

 ogs

Som de sier lenger sør: Äp kā khānā svādiṣṭa ho!