
Joik har større kraft en krutt synger Sverre Kjelsberg og Mattis Hætta. Hvilken type kraft det her er snakk om er jeg usikker på, men tror ikke det blir noen joik uten en skikkelig Viltkraft – eller Oksekraft, Fiskekraft, Kyllingkraft, Skalldyrkraft. Jeg skal ikke gå i detalj på hvordan man lager kraft, men i en rekke retter er god kraft helt avgjørende for resultatet. Mange tror det er mye pes å lage kraft men det er utrolig enkelt. Og har du først smakt hvor stor forskjell det er på kraft fra pulver og hjemmelaget kraft vil du skjønne at kraft basert på pulver er som nødproviant å regne.
Så til poenget. Når du har kokt kraften fryser du kraften ned (du får som regel mer enn du trenger av kraft til et måltid) i isterningbrettsbrett. Etter at de er fryst har du isbitene over i en større boks. Da er det bare å «raske med seg» det du trenger av kraft når du skal på tur. Husk å legge de i noe som er tett før du puter de i sekken.