LAMME KEBAB – Lam med honning og rosmarin


Den Norske Frivillige Dyreredningstjeneste (DNFD) gjør en jobb som det virkelig står respekt av! Derfor var det en glede og selvfølgelighet for Turkokken.no å stå for turmaten når de skulle ut å berge dyr i nærområdet. Oppdraget til DNFD var å berge sau som sto fast på ei fjellhylle og siden det endelig er sesong for fersk lammekjøtt ga menyen på en måte seg selv. Lamme kebab!

Ikke mange som vet det men på lammelåret befinner det seg en muskel som er outstanding på tallerkenen. Dvs de fleste vet at lammelår er outstanding på tallerkenen, men ikke hvilken muskel som er den beste. Kjært barn har mange navn og noen kaller den lammeplomme men det er egentlig flatbiffen på lammet. Har du ikke en butikk som selger lammeplomme (det selges faktisk som et eget produkt) eller bor i en by uten slakter så anbefaler jeg denne videoen. Det er nesten som man skulle tro han snakket om Vesterålslam som ligger i verdenstoppen når det gjelder lammekjøtt.

[youtube id=»x-4F1KZXX_Q» width=»620″ height=»360″]

Lag marinaden i en pose. Marinaden lager du av:

  • 4 fedd Hvitløk som du klemmer flat med brei siden av en kniv
  • 2 kvister fersk Rosmarin som du fin hakker
  • 1 spiseskje Honning
  • 1 spiseskje Maldon salt
  • 1 spiseskje hvit pepper
  • 1 spiseskje Asiatisk soyasaus
  • 4 spiseskje Olivenolje

Skjær opp lammeplommen i passe store terninger til å kunne tres på et spidd og legger det i marinaden. For sikkerhets skyld kan du ha en ekstra pose rundt eller legge den i en boks med lokk. Kjøttet blir nå marinert underveis. Jo lengere tur jo bedre ;).

Har du trepinner starter du med å legge disse i vann med en gang du kommer frem slik at de får lengst mulig tid i vann og ikke brenner opp før kjøttet er ferdig. Start så med å lage bål og fyr opp. I mens bålet brenner ned bruker du ventetiden til å tre kjøttet på pinnene. Pga. marinaden er det litt grisete å håndtere kjøttet. Hvis det ikke er lett å vaske seg der du er (og det er det stort sett aldri) og du ikke har med deg engangshansker kan du vrenge posen kjøttet har marinert i underveis og bruke den som en ”hanske” når du skal tre kjøttet på pinnene.

Turmat: Lammekebab

Når bålet har brent ned er det klart for grilling. Legg grillristen med kjøttet og fiken over bålet og vend de underveis slik at kjøttet blir jevnt stekt – litt avhengig av varmen men det tar ca. 3-5 minutter. Snu fikene når du ser de begynner å bli blank halveis opp på frukten. Mens kjøttet steker koker du opp vann til coscousen.

Turmat: Lammekebab

Når kjøttet er ferdig stek tar du det av varmen og lar det få ”kvile” seg litt. I mens har du coscousen i vannet du har kokt opp sammen med en smørklatt. Coscousen tar ca. 5 minutter og denne tiden bruker du til å varme kebab lefsene.

Turmat

Server med å smøre kesam på lefsen eller bruk den som dressing over. Legg et spyd i lefsen sammen med litt coscous, lag et snitt i en fiken og klem ut godsakene på lefsen og dryss fersk mynte over. Da er det bare å si vær så god! I mitt tilfelle ble det mer naturlig å si: TAKK SKAL DERE HA!

Turmat: Lammekebab