FIVE TO NINE – Sitronmarinerte Lammekoteletter med stekte poteter

Lammekoteletter turmat

Vi er inne i en av de beste årstidene etter min smak. Man har nyplukket bær og sopp, ferske grønnsaker og sist men ikke minst fersk vilt og lammekjøtt tilgjengelig. Det er ikke rart naturen tar på seg festdrakten og leverer et vakkert fargespill i klar luft som kan få selv en påfuglhann til å melde pass. På enkelte solskinnsdager nå på høsten har man ingen problem med å skjønne japanernes helsekonsept Shinrin-yoku (Direkte oversatt «Skog bading»). På sånne dager kan det være hardt å være en som arbeider «9 to 5» og mange skotter ut av vinduet og ønsker seg helg. Men det behøver faktisk ikke være helg for at du skal kunne nyte livet i fargesprakende omgivelser. Man må ikke nødvendigvis gå i timesvis for å nyte det gode liv utendørs. De fleste har marka i rimelig nærhet og kan dra rett fra jobb og ta en FIVE TO NINE. Har du små barn passer det kanskje best med en 17 til 21 versjon. Er du uten unger, har dusj på jobben tar du med soveposen og tar en 17 til 09 variant. Velger du «dagstur» varianten vil du gjerne lage noe som er raskt og enkelt. Da passer det perfekt med lammekoteletter og stekte poteter.

Før du drar på jobb

Mens du tar morgenstellet koker du opp potetene som du på forhånd har vasket og delt opp i båter. De skal bare koke opp, så slå av varmen når det koker. Jo lenger de få stå å trekke i det varme vannet jo kortere tid går det å steke de når du kommer ut. Hvis potetene har fått trekke en stund kan du avkjøle de og legge de over i en plastpose. Hvis du har dårlig tid legger du de i en boks med lokk som tåler litt varme. Før du knyter igjen posen eller setter på lokket kryddrer du med paprika, salt og pepper og tilsetter en dæsj olivenolje sammen med litt hakket timian og ett hvitløksfedd.

Lammekotelettene legger du i en egen pose. Før du knyter igjen blander du inn en marinaden som du lager av 1/2 dl olivenolje, saften fra 1/2 sitron, 1 ts hvit pepper og en dæsj flytende honning. Du gjør det enklest med å blande marinaden i en bolle slik at du kan smake den til før du blander den med kotelettene. Honningen har du i til slutt. Den bruker du til å «justere» den sure sitronen. Dryss over med hakket rosmarin og timian.

Rødløken skjærer du i tynne strimmler. Tomaten skæres i passe store skiver. Ha de i en egen boks sammen med noen biter fetaost og litt olivenolje.

På tur

Start med å ha salt på kotelettene og stek kottelettene på middels sterk varme. Husk du skal bare brune de lett på hver side. Må du bruke mer enn 3-4 minutter på en side har du for svak varme. Har du mye honning i marinaden kan denne lett svi seg og lurer deg til å tro de blir fort brunet, så ta høyde for det. Forøvrig ikke krise for den brente honningen er lett å skrape av.

Lammekoteletter turmatLammekoteletter turmat

Så kommer det geniale med lammekoteletter som gjør at de er perfekt turmat når du bare har en primus. Legg de til side når de er ferdig brunet (husk IKKE stek for lenge!) og pass på å holde de varm. Da årner de sæ sjæl mens du steker potetene. Har du ikke rukket å få deg en slik kan du bruke aluminiumsfolie.

DSC_2007DSC_2014

Potetene steker du best med litt system i galskapen. Dvs du slenger de ikke bare på stekepannen, men passer på at de ligger med en side ned. Når du vender de passer du på å vende alle etter tur. På den måten blir de likt stekt. Hvor lenge de må steke avhenger av hvor lenge de fikk trekke etter at du kokte de opp. Kotelettene trenger ca. 10-12 minutter (litt avhengig hvor varmt/kaldt det er) men det er ikke direkte krise om det går lenger tid.

Server mens du nynner på Dolly Parton’s 9 to 5.

DSC_2021

Forsøk en 5 to 9 så tar du de neste 9 to 5 på strak arm!