SOUVAS – Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkrem


I morgen 6. februar er det samenes nasjonaldag og turkokken tenkte at hva passer bedre enn å komme med en oppskrift som gjør at du enkelt kan markere dette ute med ekte samisk turmat. Det første som kom opp på radaren var Bidos som er en nydelig kjøttsuppe som ofte brukes til fest. Men ved nærmere etter tanke lot det seg ikke gjøre å «stunte» denne retten med den tiden vi hadde til rådighet og valgte å spare denne til en 5-9 extended edition senere (til da får trikset jeg en gang i tiden lærte av Anna Berit og til dags dato ikke har sett hverken i bøker eller på nett for bli en hemmelighet for de uinnvidde). Det måtte bli SOUVAS! Souvas smaker fantastisk og er som 3 multifunksjonsverktøy på en gang. Tradisjonelt serveres souvas med Gahkku – et samisk tynnbrød, men du kan servere med potetmos, ris, pasta, potet, polarbrød, pitabrød, grovbrød, pølsebrød eller lompe (i Moss går det sikkert med vaffel også). Varm, kald eller dagen der på. Men det skulle vise seg å være letter sagt enn gjort å lage ekte souvas.

Souvas som egentlig betyr røkt på samisk er også navnet på en samisk rett som hovedsakelig består av lett saltet og røkt kjøtt fra låret på reinen som er skavet opp i tynne skiver på samme måte som det vi kjenner som reinskav. Smaks forskjellen på retter du lager med souvas kjøtt og den tradisjonelle «reinskaven» vi blir avspist med av butikkjedene her til lands er så stor at jeg egentlig ikke kan fatte at det er mulig at det ikke ligger ved siden reinskav i butikken. Du må enten lage det selv, ha gode kontakter eller ty til svenske handel (svenskene har skjønt det igjen). Til deg som ikke har denne muligheten kan du selvfølgelig bruke vanlig reinskav, men jeg oppfordrer deg til å spørre etter souvas når du er ute å handler selv om det er bare melk du skal ha. Be slekt og venner om å gjøre det samme. Ja start gjerne en facebook aksjon får å få souvas og røkt reinkjøtt tilgjengelig i butikken. Men nok surmuling…jeg var heldig og hadde ekte souvas.

Før du drar

Lag tyttebærkremen ved å røre sammen tyttebærsyltetøy og yoghurt og ha det i et beger som holder seg tett. Blandingsforholdet kan variere litt alt etter hvilket syltetøy du bruker så her bør du smake deg frem underveis. Du vil at det skal smake tyttebær og ikke bare yoghurt.

Kutt løken i passe små biter og ha de i et beger sammen med kantarellen.

På tur

Hvis du som oss har med pitabrød som behøver å varmes, starter du med det. Her er det en fordel å ha en grytevarmer eller lignende for å holde de varm underveis. Pitabrødene varmes på svak varme uten smør (de skal ikke stekes).

Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkremLett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkrem

Når pitabrødene er varmet skrur du opp varmen litt og legger i en god klatt med smør. Er det ekte souvas du har tåler den mer smør. Når smøret er smeltet følger du på med løken og kantarellene. Stek de noen minutter mens du «kose rører» til løken har blitt blank.

Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkremDSC_2355

Da er det på tide å følge på med souvas kjøttet. Ikke ha i alt kjøttet på en gang for da synker temperaturen for mye i gryten. Når du ser at varmen i gryten har hentet seg inn igjen fyller du på med mer kjøtt. Fortsett å «kose røre» i gryten mens kjøttet stekes. Ikke stek med så hard varme at kjøttet blir brunet og tørt. Husk som kokk har du privilegiet å smake underveis for å sjekke. Smak til med salt og pepper på slutten av steketiden.

Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkremLett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkrem

Når kjøttet er ferdig legger du opp på egnet fat eller server rett fra gryten hvis du vil ha mindre oppvask. Server med tyttebærkremen som topping. Spar noe av tyttebærkremen slik at den enkelte kan justere etter sin smak. Har du små unger kan det kanskje være lurt å la tyttebærkremen være en side order.

Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkremLett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkrem

Har du med lompe, polarbrød eller annet tynnbrød smører du kremen på først før du legger på souvasen.

Lett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkremLett røkt reinskav med kantarell og tyttebærkrem

Da er det bare å nyte dagen og si Lihkku beivviin – læhkoeh biejjine – vuorbbe biejvijn!!!