SUMMERBIRD – Sjokolade med chili, cashew, pitasj, mandler, tranebær og jordbær


Tenkt å ha patent på sjokolade! Høres jo helt vilt ut men det var faktisk det Coenraad Johannes van Houten hadde i 10 år. Nederlenderen tok patent på prosessen for å fjerne kakao bønnens naturlige bitre smak (Indianerne lagde en kakaodrikk, men den var veldig bitter fordi den ikke var tilsatt sukker) . van Houten var så rampete at han blandet kakaopulver, sukker og kakaosmør og lot den størkne (glemte den av?) og kom opp med mørk sjokolade. Da patenten utløp ble det fritt frem og flere fabrikker begynner å produsere sjokolade i stor skala og i 1847 introduserte J.S Fry & Sons den første sjokoladeplaten. Halleluja!!!

Litt rart å tenke på at sjokoladeplaten er så «ung». Det er jo noe man føler har vært i omløp siden tidenes morgen (i hvertfall for oss i dessert generasjonen) og er det noe som hører hjemme i en norsk tursekk så er det sjokolade. Hvis det i tillegg er en danske i form av Summerbird du har i sekken, ja da kan du trygt legge ut på langtur!

Før du drar

Pakk blandingen du vil bruke som topping på sjokoladen i en passende boks med lokk. Personlig foretrekker jeg en blanding av cashew nøtter, tranebær, pistasjnøtter, mandler og kandiserte jordbær.

Vakuum pakk eller legg sjokoladen i en zip’lock pose som tåler varme. De fleste vakuum posene tåler varme og er derfor trygge i forhold til å bli varmet opp. Ikke at det er så stor fare i dette tilfelle siden du smelter sjokoladen på lav temperatur. I de fleste plasttypene frigjøres de «guffne» stoffene i plast først når temperaturen blir høy. Hvis du «pakker» en klype chili sammen med sjokoladen nå slipper du å tilsette den senere. Husk at chili kan variere i styrke så bruk heller for lite enn for mye hvis du er usikker.

På tur

Kok opp vann nok til å dekke sjokoladen slik at den smelter. Vannet skal ikke foss koke. En god «lillefinger regel» er at det ikke bør være så varmt at du ikke klarer å holde lillefingeren nede i vannet. Når det begynner å danne seg bobler på bunnen av gryten er du så godt som i mål i forhold til å kunne smelte sjokoladen.

Summerbird sjokoladeSummerbird sjokolade

Legg posen med sjokoladen i vannet og la den smelte. Har du litt større biter eller en tykke plate med sjokolade kan det være at du må røre i posen underveis for å hjelpe på prosessen. Hvis du ikke på forhånd har tilsatt den tørkede chili’en gjør du det nå mens du rører den inn i sjokoladen.

Summerbird sjokoladeSummerbird sjokolade

Rull ut litt matpapir og bruk en skje til å lage passe stor godbiter som det er plass til å legge favorittblandinen din på. Så lenge du har en god sjokolade behøver du ikke å lage de så tykke. 50gram sjokolade gir deg 5-6 stk. Det kan være lurt å lage en og en – spesielt hvis det er så kaldt ute at de stivner raskt. Du kan også legge de ut i en stekepanne hvis du har en som slipper lett når sjokoladen har stivnet.

Summerbird sjokoladeSummerbird sjokolade

Jeg kan garantere at Kvikk lunsj kommer til å få en konkurrent som nr.1 tur sjokolade fra nå av hos deg. NYT!